Flanders Make workshops

Wa Make?!

FabLab Genk organiseert, met de steun van Flanders Make, een aantal workshops voor leerlingen van 10 tot 14 jaar met als doel hen te enthousiasmeren voor ‘STEM’ (dit is de internationale afkorting voor ‘Science, Technology, Engineering, Mathematics’ en omvat een variëteit aan technische, technologische, (exact-)wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen). Hiermee wordt geprobeerd de instroom van jongeren in deze studierichtingen en – uiteindelijk – beroepen te stimuleren.

Om dit te doen biedt FabLab Genk momenteel de volgende workshop aan:

Bedenk, maak en bespeel je eigen muziekinstrument!

Hou jij van gitaar spelen of heb je altijd al eens platen willen draaien als een beroemde DJ? In FabLab Genk zet je zelf een muziekinstrument in elkaar en voer je je eigen nummer op! ‘Tokkel’ op de ‘snaren’ van je zelfgemaakte elektrische gitaar of voer een te gekke DJ show op voor je klasgenootjes op je eigen DJ set. In FabLab Genk stelen jij en je instrument de show!

Tijdens de workshop in FabLab Genk maken de leerlingen - na een korte introductie van het FabLab - in kleine groepjes een muziekinstrument met bewegende / werkende componenten. Hierbij maken ze gebruik van de materialen die beschikbaar zijn in het FabLab (zoals hout, papier, etc.) alsook van het electronische bouwblokkensysteem Little Bits. De workshop eindigt met een korte opvoering waarin de leerlingen hun muziekinstrument bespelen of demonstreren.

Praktisch

De (gratis) workshop gaat door in FabLab Genk en duurt 1,5 tot 2 uur. De workshop kan - op afspraak - dagelijks georganiseerd worden vanaf 09.30u tot uiterlijk 17.00u.

Van elke workshop worden (korte) foto- en/of video-opnames gemaakt, zodat de leerlingen een blijvende herinnering aan de workshop mee naar huis kunnen nemen.

FabLab Genk?

Een FabLab (Fabrication - of Fabulous - Laboratory) is een kleinschalige werkplaats met een aanbod van computergestuurde gereedschappen met het doel om “bijna alles” te kunnen maken. In FabLab Genk staat bijvoorbeeld een reeks aan machines die zoals een 3D-printer, een lasercutter en een freesmachine. Het basis concept ontstond aan het Massachusetts Institute of Technology, die met een duidelijk open-deur beleid, waarbij aan iedereen de mogelijkheid wordt geboden om van zulk een werkplaats met gespecialiseerde apparatuur gebruik te maken. Dit bleek een krachtig middel te zijn om innovatie te stimuleren en kennis te verspreiden en te valoriseren voor de gemeenschap. De krachtlijnen van FabLabs zijn dus enerzijds een educatieve werkplek en anderzijds een innovatietool.

Contact

Neem voor meer vragen contact op met het ‘Wa make?!’ team, bestaande uit Katrien Dreessen, Ben Hagenaars, Danny Leen en Selina Schepers.

FabLab Genk
Houtparklaan 1,
3600 GENK
N 50°58.959′ E 5°28.911

(W) www.fablabgenk.be
(E) katrien.dreessen@luca-arts.be, ben.hagenaars@luca-arts.be, danny.leen@luca-arts.be, selina.schepers@luca-arts.be
(T) +32 (0)89 300 850